Hvad er EXIF informationer

exif dataPå mange internet fora bliver man ofte bedt om at poste sine exif informationer til et billede. Men hvad er exif informationer og hvad kan man bruge det til ?

I gamle dage, hvor analoge kameraer var det mest udbredte medie, blev dato og tid printet på billedet. I dag, med digitale kameraer, gemmer kameraet en masse informationer i billedet – uden at det vises. I dag er det ikke bare dato og tid der gemmes, men også en masse anden information brændvidde, kamera, lukkertid og meget mere.

Ifølge wikipedia, kommer exif formatet fra Japan Electronic Industries Development Association (JEIDA). Der er faktisk mange forskellige metadata formater der beskriver billedfiler, men langt de fleste plugins eller billedprogrammer viser både exif og IPTC data. Faktisk udspringer exif data fra TIFF filer, hvorfor der også er et stort overlap i data mellem TIFF filer og exif data.

Exif data er faktisk ikke specificeret for andet end TIFF og JPG/JPEG

Exif data er faktisk ikke specificeret for andet end TIFF og JPG/JPEG. Der er selvfølgeligt exif data på RAW filer (NEF/CR2/ARW og andre) men det er faktisk kameraproducenterne selv der har defineret detaljerne omkring exif i deres RAW filer. Adobe har forsøgt at samle producenterne under et fælles DNG format, men det er ikke helt slået igennem endnu. DNG er modnet og fuldt brugbart, men hvis det skal vinde frem, så skal kameraproducenterne skifte til at gemme direkte i formatet.

Hvad der helt præcist gemmes i exif data og hvor i exif data ting gemmes er forskelligt fra mærke til mærke, men der er en stor del der er ens mellem mærkerne. Jeg har kigget i source koden til et exif bibliotek og set hvilke tags det læser ud.

Som det kan ses af strukturen ovenfor, så udlæses der langt mere information end man havde i de analoge kameraer. Men hvordan kan man se det ?

At få udlæst sin exif data er ganske nemt og gratis. Selvfølgeligt kan man bruge sit billedbehandlingsprogram, men de fleste af disse koster penge. Der findes selvfølgeligt adskillige gratis udgaver.

Direkte i windows stifinder

Exif data kan ses ved at finde billedet, højreklikke og vælge egenskaber. Der vises et nyt vindue, hvor der vælges detaljer. Der skal lige rulles en smule ned i vinduet, men så dukker der en masse brugbar information frem.

 

Exif i Adobe Bridge

Adobe Bridge er en del af en billedbehandlingspakke. Derfor skal der selvfølgeligt være understøttelse af exif data. Det er der selvfølgeligt også som standard og de vises på standard workspace i højre side når der klikkes på et billede. Exif data vises på denne måde

Den store sandhed ?

Jamen så er det jo den store ufejlbare sandhed ? nej desværre. Der i mit eksempel forskel i hvilke data der vises, og der kan faktisk heller ikke garanteres for “ægtheden” af data. Som det kan ses, så kan Adobe Bridge udlæse hvilket objektiv der er anvendt – det kan de to plugins ikke. Det betyder ikke at de to andre plugins ikke har adgang til disse data, men i takt med at teknologien udvikles, så skal plugins og software opdateres.

Datasikkerheden kan der heller ikke garanteres for. Der findes allerede software der kan rette i exif data i et billede. Hvorfor ? Faktisk er det meget praktisk at kunne skrive sit eget navn ned i exif data, men personligt kan jeg ikke se hvorfor man skulle rette i andre felter end det.

Rette i Exif
Hvis du ønsker at rette i exif data, så kan du afprøve dette gratis program : http://www.xnview.com/en/downloadwin32.html. Det er ikke alle optioner der kan rettes i, men hvis det er vigtigt, så kan der investeres i Opanda pro eller lignende.

Afrunding

Hvad skal vi med al den information ? Der er masser af gode grunde til at kunne se disse informationer. Den bedste grund er at man kan lære noget af sine egne billeder eller hjælpe andre med at forstå deres billeder.

Jeg kigger ikke altid på min skærm efter at jeg har taget et billede. Det betyder at jeg også har dårlige billeder med hjem til computeren. Det optimale ville selvfølgeligt være at kigge på kameraet og vurdere billedet efter det er taget (monkeying). Det kan være interessant at se på exif data og forstå at billedet er rystet fordi lukkertiden er for lang, eller at pælen i baggrunden ikke er i fokus fordi der er valgt for stor en blænde.

Det samme gør sig gældende for at hjælpe andre. Der er ofte indlæg på f.eks. fotostart.dk hvor brugere gerne vil have hjælp til at forstå hvorfor deres billeder er ringe, kornede eller rystede. I situationer som disse er det vitalt at kende lukkertid, blænde og iso indstillinger.

En anden fordel er, at exif data kan bruges i Adobe Bridge, eller andre billedprogrammer, til at sortere billeder. Jeg kan i Adobe Bridge bruge exif data til at sortere billederne efter hvilket objektiv der er brugt, hvilken brændvidde, hvilken blænde eller hvilken som helst anden exif parameter jeg ønsker. Dette er enormt smart når ens billeddatabase vokser sig større og større.

Jeg kan kun opfordre til at man får installeret et plugin med det samme og begynder at forstå mere om ens billeder.

Læs mere om fotografering i Herning midtby.

indhold